Pere Mata L'Origen 2018 D.O. Cava
SklademBarva je světlá, slámová se zelenými problesky, jemné středně intenzivní perlení, vysokou aromatiku s elegantní nazrálostí, která evokuje jablka, kdoule, citrusy ve spojení s pečeným toustem, chlebovou kůrkou a sladkým pečivem. V ústech je plně harmonické, bohaté, krémové s živou kyselinkou, vyzrálým ovocem a tóny medu. Dochuť je velmi příjemná, persistentní a vybízí k dalšímu doušku.
Ideální teplota ke konzumaci: 11-12 °C
Optimální doba zrání: do roku 2026
Pere Mata L'Origen 2018 D.O. Cava
Vinifikace
Pere Mata je kvalitou a dokonalostí téměř posedlý, a proto taky na svá vína používá mošt nejvyšší kvality, získaný jen velmi měkkým lisováním. Jelikož je přesvědčen o důležitosti dlouhého ležení na kalech, jsou prakticky všechny jeho Cavy produkovány jako ročníkové a minimálně v kategorii Reserva. To podle pravidel pro výrobu Cavy znamená nejméně 15 měsíců ležení na kalech. V Pereho podání je to většinou 24 měsíců a více. Tato Cava byla vyrobena jako návrat ke kořenům produkce Cavy v regionu Penedés. První Cava se mísila právě z těchto odrůd Macabeu a Xarello a měla lehký zbytkový cukr. Primární fermentace probíhá v nerezu a svou komplexitu pak získává dlouhým ležením na kalech po dobu tří let.
Obecné informace
Ačkoliv se šumivé víno vyráběné tradiční metodou s označením Cava může vyrábět takřka po celém Španělsku, nejpříhodnější podmínky pro jeho produkci jsou v regionu Penedés v Katalánsku, jen pár kilometrů západně od Barcelony. Na svých 5 hektarech vinic pěstuje Pere výhradně tradiční odrůdy Xarel-lo, Macabeo, Parellada a Trepat, které podle něj jako jediné dokáží správně vystihnout terroir této oblasti. Nesnaží se vyrobit Champagne v Penedés, ale usiluje o naprosto autentický produkt, který bude mít čistotu a eleganci podobnou Champagne. Většina keřů má stáří mezi 30–40 lety, což na zdejších jílovito-vápenitých půdách zajišťuje moštu dostatečnou koncentraci. Všechny vinice jsou od roku 2007 obhospodařovány čistě organicky.
Parametry vína
Výrobce | Pere Mata |
Země původu | Španělsko |
Vinařský region | Penedés |
Poloha | mírně zvlněné vinice v okolí Sant Sadurní d'Anoia |
Půda | jílovito-vápenité |
Druh vína | šumivé |
Obsah cukru | suché |
Odrůda | Macabeo, Xarel-lo |
Řada | Gran Reserva |
Ročník | 2018 |
Styl | středně plné, delikátní, ovocné, krémové, harmonické, vyrovnané |
Uzávěr | přírodní korek |
Velikost lahve | 750 ml |
Archivace | do 2026 |
Dárkové balení | - |