La Farra Prosecco Spumante Millesimato Treviso DOC Brut
VyprodánoBarva tohoto prosecca je slámově žlutá s jemným zlatým okrajem. Aroma je intenzivní, ovocné - jablka, broskve, s tóny akátových květů. Chuťově víno výborně ladí, má lehké tělo a suchý závěr.
Ideální teplota ke konzumaci 8-10 °C
Optimální doba zrání: do 2025
La Farra Prosecco Spumante Millesimato Treviso DOC Brut
Vinifikace
Hrozny, ze kterých je Prosecco Spumante di Treviso vyrobeno, pocházejí z vinic na úpatí kopce Farra di Soligo. Jsou kultivovány systémem “Sylvoz e Doppio Capovolto”, hustota výsadby je 2800 – 3500 rostlin na hektar, půda jílovito-vápenitá. Hrozny jsou jemně lisovány a prochází procesem vinifikace jako bílé víno. Pozvolná fermentace probíhá po dobu 15 dní při kontrolované teplotě 18°C. Po alkoholové fermentaci je víno přemístěno a uchováváno za nízké teploty ve speciálních nerezových tancích, kde 3 měsíce na jemných kalech čeká na druhotnou fermentactaci metodou Charmat. Ta probíhá ve speciálních tlakových tancích a trvá 20–25 dní. Následuje 1-2 měsíce zrání. Barva tohoto prosecca je slámově žlutá s jemným zlatým okrajem. Aroma je intenzivní, ovocné - jablka, broskve, s tóny akátových květů. Chuťově víno výborně ladí, má lehké tělo a suchý závěr.
Obecné informace
Ne každý je obeznámen s tím, že Prosecco je původně jen místní název odrůdy Glera, která se odedávna pěstuje ve Venetu, resp. v provincii Treviso. Zejména v zahraničí je široce rozšířen názor, že Prosecco je synonymem pro šumivé víno nebo všeobecným označením pro italská šumivá vína. Dnes se jedná o označení stylu a původu vína, kde musí být odrůda Glera zastoupena alespoň z 85% a musí pocházet z přesně vymezené pěstitelské oblasti v regionech Veneto a Friuli. Srdce této oblasti se rozkládá podél pahorkatiny mezi Trevisem a obcemi Conegliano a Valdobbiadene a pochází-li Prosecco odtud, může se zařadit mezi nejvyšší kategorii italských vín nesoucí označení DOCG. Jen oblast produkce vín kategorie DOCG v katastru 15 obcí má cca 9000 ha a více než 1000 producentů.
Parametry vína
Výrobce | La Farra |
Země původu | Itálie |
Vinařský region | Veneto |
Poloha | kopcovité parcely okolo Trevisa |
Půda | smíšené složení slínu, jílovitých vápenců |
Druh vína | šumivé |
Obsah cukru | suché |
Odrůda | Glera |
Řada | DOC |
Ročník | 2022 |
Styl | suché, svěží, ovocné, jemně perlivé |
Velikost lahve | do 2024 |
Archivace | přírodní korek |