Pere Mata L'Ensamblatge 2017 D.O. Cava
VyprodánoVíno září sytou slámovou barvou poukazujicí na značnou vyzrálost. Perlení je jemné, ale stále dosti intenzivní. Víno je bohatě minerální, kamenité, na vůni nepříliš expresivní, s patrnou vůní po kvasinkách. V ústech je však velmi bohaté, hladké, krémové s nádechem vanilky, medu, briošky, tropického ovoce a vyzrálých jablek. Všudypřítomná jemná kyselinka tomu dodává šťávu a vyšší ovocnost. Závěr je dlouhý, harmonický, lehce oříškový.
Ideální teplota ke konzumaci: 12 °C
Optimální doba zrání: do roku 2027
Pere Mata L'Ensamblatge 2017 D.O. Cava
Vinifikace
Pere Mata je kvalitou a dokonalostí téměř posedlý, a proto taky na svá vína používá mošt nejvyšší kvality, získaný jen velmi měkkým lisováním. Jelikož je přesvědčen o důležitosti dlouhého ležení na kalech, jsou prakticky všechny jeho Cavy produkovány jako ročníkové a minimálně v kategorii Reserva. To podle pravidel pro výrobu Cavy znamená nejméně 15 měsíců ležení na kalech. V Pereho podání je to většinou 24 měsíců a více. Tato Cava by měla být vyjádřením zdejšího terroiru, místních tradičních odrůd a jejich výtečného potenciálu k dlouhému zrání. Tiché víno bylo vinifikováno v nerezu a po druhotné fermentaci v lahvi bylo ponecháno na kalech celé dlouhé 4 roky.
Obecné informace
Ačkoliv se šumivé víno vyráběné tradiční metodou s označením Cava může vyrábět takřka po celém Španělsku, nejpříhodnější podmínky pro jeho produkci jsou v regionu Penedés v Katalánsku, jen pár kilometrů západně od Barcelony. Na svých 5 hektarech vinic pěstuje Pere výhradně tradiční odrůdy Xarel-lo, Macabeo, Parellada a Trepat, které podle něj jako jediné dokáží správně vystihnout terroir této oblasti. Nesnaží se vyrobit Champagne v Penedés, ale usiluje o naprosto autentický produkt, který bude mít čistotu a eleganci podobnou Champagne. Většina keřů má stáří mezi 30–40 lety, což na zdejších jílovito-vápenitých půdách zajišťuje moštu dostatečnou koncentraci. Všechny vinice jsou od roku 2007 obhospodařovány čistě organicky.
Parametry vína
Výrobce | Pere Mata |
Země původu | Španělsko |
Vinařský region | Penedés |
Poloha | mírně zvlněné vinice v okolí Sant Sadurní d'Anoia |
Půda | jílovito-vápenitá |
Druh vína | šumivé |
Obsah cukru | suché |
Odrůda | Xarel-lo, Macabeo, Parellada |
Řada | Gran Reserva |
Ročník | 2017 |
Styl | středně plné, vrstevnaté, barvité, ovocné, harmonické |
Uzávěr | přírodní korek |
Velikost lahve | 750 ml |
Archivace | do 2027 |
Dárkové balení | - |