Taylor's Port Chip dry
SklademSvětlá slámově žlutá barva. Jemná vůně kombinující svěží ovoce s příjemným aroma a dotekem dubu, tradičního pro bílé portské. Svěží a živé na patře s dobrou chutí a pikantností. Závěr suchý, elegantní, dlouhý.
Optimální doba zrání: ihned ke konzumaci
Ideální teplota ke konzumaci: 15 °C
Taylor's Port Chip dry
Vinifikace
Taylor´s Chip Dry White je směsí autochtonních odrůd Arinto, Boal (Semillon), Codega, Esgana Cão, Folgasão, Gouveio, Viosinho a Rabigato. Tento nový styl portského vína představila firma v roce 1934. Hrozny pochází z oblasti Douro Superior ve východní části údolí. Zdejší půdní profil tvoří břidlice. Réva vyrůstá na vinicích typu patamares, terasovitých kamenitých vinicích typických pro tuto oblast. Sklizeň je prováděna vždy ručně s důrazem na zdraví rostlin. Pro přepravu vína se používají menší koše s kapacitou 125 kg, aby nedošlo k poškození hroznů ve spodní části. Urychluje to také vykládku, čímž se zkracuje doba, po kterou musí být utržené hrozny na slunci. Fermentace probíhá 3 dni mechanickou cestou - v pístovém fermentátoru, tzv. Port Toes. Brandy se přidává později, aby bylo dosaženo typické suchosti. Zraje 4-5 let ve velkých dřevěných kádích o objemu 10 000 – 25 000 l. Jednotlivá vína zrají odděleně a smíchají se krátce před lahvováním.
Obecné informace
Údolí Douro je jeden z nejstarších a nejkrásnějších evropských vinařských regionů. Víno se zde vyrábí více než dva tisíce let. V roce 1756 se stalo prvním právně uznaným vinařským regionem. Většina vinic se nachází na strmých kopcích podél řeky Douro a jejích přítoků. Kolem dvou třetin vinic je obhospodařováno na svazích se sklonem více než 30%. Půdu tvoří břidlice, která je bohatá na živiny a dokáže dobře zadržovat vodu. Údolí je rozděleno do tří širokých oblastí – Baixo Corgo, Cima Corgo a Douro Superior. Baixo Corgo leží na západním konci, nejblíže k pohoří Marão, kde jsou nejvyšší srážky a také výnosy z vinic. Oblast produkuje především lehčí styly portských vín určených k relativně brzké spotřebě. Směrem na východ, se sušším podnebím a nižšími výnosy, se nachází Cima Corgo, kde je řada těch nejlepších vinic v Douro, jako například Taylor´s Terra Feita a Junco. Tady vznikají více koncentrovaná vína s větším potenciálem ke zrání. Nejvýchodnější oblast zvaná Douro Superior je nejsušší a pochází odtud ta nejlepší ročníková portská, včetně těch z Taylor´s Quinta de Vargellas.
Parametry vína
Výrobce | Taylor's Port |
Země původu | Portugalsko |
Vinařský region | Douro |
Poloha | Douro Superior |
Půda | kamenitá, tvořená zvětralou břidlicí |
Obsah cukru | suché |
Druh vína | fortifikované |
Druh vína | bílé |
Odrůda | Arinto, Boal, Codega, Esgana Cão, Folgasão, Gouveio, Viosinho a Rabigato |
Řada | Chip Dry White |
Ročník | NV |
Styl | suché, ovocné, svěží s dotekem sudu |
Uzávěr | zátka z přírodního korku |
Velikost lahve | 750 ml |
Archivace | není určeno k archivaci |
Dárkové balení | - |