La Farra Spumante Cuvée Brut - Capitania
SklademBarva tohoto šumivého vína je zlatavě žlutá s lehce nazelenalým okrajem a velmi jemným středně intenzivním perlením. Aroma je ovocné jablečno-citrusové s tóny bílých broskví a lipového květu. Chuťově víno výborně ladí, má lehké tělo a suchý závěr.
Ideální teplota ke konzumaci 7-9 °C
Optimální doba zrání: do 2024
La Farra Spumante Cuvée Brut - Capitania
Vinifikace
Hrozny, ze kterých je Capitania vyrobena, pocházejí z vinic na úpatí kopce Farra di Soligo. Hrozny jsou jemně lisovány a
prochází procesem vinifikace jako bílé víno. Pozvolná fermentace probíhá po dobu 15 dní při kontrolované teplotě 18°C. Po alkoholové fermentaci je víno přemístěno a uchováváno za nízké teploty ve speciálních nerezových tancích kde čeká na druhotnou fermentactaci metodou Charmat. Po druhotné fermentaci zraje víno ještě minimálně měsíc na jemných kalech.
Obecné informace
Ne každý je obeznámen s tím, že Prosecco je původně jen místní název odrůdy Glera, která se odedávna pěstuje ve Venetu, resp. v provincii Treviso. Zejména v zahraničí je široce rozšířen názor, že Prosecco je synonymem pro šumivé víno nebo všeobecným označením pro italská šumivá vína. Dnes se jedná o označení stylu a původu vína, kde musí být odrůda Glera zastoupena alespoň z 85% a musí pocházet z přesně vymezené pěstitelské oblasti v regionech Veneto a Friuli. Srdce této oblasti se rozkládá podél pahorkatiny mezi Trevisem a obcemi Conegliano a Valdobbiadene a pochází-li Prosecco odtud, může se zařadit mezi nejvyšší kategorii italských vín nesoucí označení DOCG. Jen oblast produkce vín kategorie DOCG v katastru 15 obcí má cca 9000 ha a více než 1000 producentů.
Parametry vína
Výrobce | La Farra |
Země původu | Itálie |
Vinařský region | Veneto |
Poloha | vinice okoloTrevisa |
Půda | smíšené složení slínu, jílovitých vápenců |
Obsah cukru | suché |
Druh vína | šumivé |
Odrůda | Glera |
Řada | Capitania |
Ročník | 2022 |
Styl | suché, svěží, ovocné, jemně perlivé |
Velikost lahve | do 2024 |
Archivace | přírodní korek |