La Farra Prosecco Rosé Spumante Millesimato DOC Brut
SklademToto Prosecco DOC Rosé má jemně lososovou barvu se světle růžovými odlesky. V nádechu je ovocné s náznaky zahradního ovoce, jahod a malin v doprovodu s jemnými květinovými akcenty. Na patře je suché a velmi dobře vyvážené. Bublinky jsou jemné a přetrvávající. V závěru je svěží a elegantní. Vhodné jako aperitiv, ke studeným předkrmům nebo rybím pokrmům.
Ideální teplota ke konzumaci: 9-11°C
Optimální doba zrání: do 2024
La Farra Prosecco Rosé Spumante Millesimato DOC Brut
Vinifikace
Hrozny obou odrůd jsou sklizeny a vinifikovány samostatně, aby se maximálně projevil jejich charakter. Mošt býlích hroznů Glery je vinifikovaný po mírném lisování. Fermentace je dlouhá a pomalá (přibližně 15 dní) a probíhá při kontrolované teplotě 18°C. Hrozny Pinot Nero jsou drceny a macerovány i se slupkami 10-12 dní, aby se před fermentací extrahovala barviva a odrůdová aromatika. Fermentace je pomalá, při kontrolované teplotě 16°C. Následně jsou vína udržována odděleně při nízkých teplotách v termo-regulovaných nerezových nádržích, kde zrají 3 měsíce na jemných kalech. Cuvée se poté získává scelením těchto vín a následně probíhá sekundární fermentace v uzavřených nerezových tancích po dobu 65 dní. Nakonec se stabilizuje, filtruje a stáčí.
Obecné informace
Ne každý je obeznámen s tím, že Prosecco je původně jen místní název odrůdy Glera, která se odedávna pěstuje ve Venetu, resp. v provincii Treviso. Zejména v zahraničí je široce rozšířen názor, že Prosecco je synonymem pro šumivé víno nebo všeobecným označením pro italská šumivá vína. Dnes se jedná o označení stylu a původu vína, kde musí být odrůda Glera zastoupena alespoň z 85% a musí pocházet z přesně vymezené pěstitelské oblasti v regionech Veneto a Friuli. Srdce této oblasti se rozkládá podél pahorkatiny mezi Trevisem a obcemi Conegliano a Valdobbiadene a pochází-li Prosecco odtud, může se zařadit mezi nejvyšší kategorii italských vín nesoucí označení DOCG. Jen oblast produkce vín kategorie DOCG v katastru 15 obcí má cca 9000 ha a více než 1000 producentů.
Parametry vína
Výrobce | La Farra |
Země původu | Itálie |
Vinařský region | Veneto |
Poloha | kopcovité parcely okolo Trevisa |
Půda | smíšené složení slínu, jílovitých vápenců |
Obsah cukru | suché |
Druh vína | růžové |
Odrůda | Glera & Pinot Noir |
Řada | DOC |
Ročník | 2022 |
Styl | suché, svěží, ovocné, jemně perlivé |
Uzávěr | přírodní korek |
Velikost lahve | 750ml |
Archivace | do 2025 |