Pere Mata Cupada Nr. 30 2019 D.O. Cava
SklademPříjemně svěží a bohatě minerální Cava s jemným a intenzivním perlením. Ve vůni můžeme hledat citrusy, citronovou kůru, květ hlohu a lehkou chlebovinku. Víno je atraktivní, snadno pitelné s dlouhým osvěžujícím závěrem.
Ideální teplota ke konzumaci: 9 °C
Optimální doba zrání: do roku 2024
Pere Mata Cupada Nr. 30 2019 D.O. Cava
Vinifikace
Pere Mata je kvalitou a dokonalostí téměř posedlý, a proto taky na svá vína používá mošt nejvyšší kvality, získaný jen velmi měkkým lisováním. Jelikož je přesvědčen o důležitosti dlouhého ležení na kalech, jsou prakticky všechny jeho Cavy produkovány jako ročníkové a minimálně v kategorii Reserva. To podle pravidel pro výrobu Cavy znamená nejméně 15 měsíců ležení na kalech. V Pereho podání je to většinou 24 měsíců a více. Dlouhé ležení dodává jeho vínům neuvěřitelnou hloubku, osobitost, eleganci a jemné intenzivní perlení. Mineralitu a čistý projev pak ještě podtrhuje šetrná dosáž, která se pohybuje v rozmezí 0–6 g/l, čili v kategorii brut nature. Tiché víno pro toto cuvée bylo vinifikováno pouze v nerezových tancích. Po sekundární fermentaci leželo na kalech 24 měsíců.
Obecné informace
Ačkoliv se šumivé víno vyráběné tradiční metodou s označením Cava může vyrábět takřka po celém Španělsku, nejpříhodnější podmínky pro jeho produkci jsou v regionu Penedés v Katalánsku, jen pár kilometrů západně od Barcelony. Na svých 5 hektarech vinic pěstuje Pere výhradně tradiční odrůdy Xarel-lo, Macabeo, Parellada a Trepat, které podle něj jako jediné dokáží správně vystihnout terroir této oblasti. Nesnaží se vyrobit Champagne v Penedés, ale usiluje o naprosto autentický produkt, který bude mít čistotu a eleganci podobnou Champagne. Většina keřů má stáří mezi 30–40 lety, což na zdejších jílovito-vápenitých půdách zajišťuje moštu dostatečnou koncentraci. Všechny vinice jsou od roku 2007 obhospodařovány čistě organicky.
Parametry vína
Výrobce | Pere Mata |
Země původu | Španělsko |
Vinařský region | Penedés |
Poloha | mírně zvlněné vinice v okolí Sant Sadurní d |
Půda | jílovito-vápenitá |
Druh vína | šumivé |
Obsah cukru | suché |
Odrůda | Xarel-lo, Macabeo, Parellada |
Řada | Cava Reserva |
Ročník | 2019 |
Styl | lehké, strukturované, svěží, minerální |
Uzávěr | přírodní korek |
Velikost lahve | 750 ml |
Archivace | do 2024 |