Loimer Extra Brut Reserve
SklademPřívětivá perlivost s jemnými bublinkami, výrazný kvasinkový charakter společně s nuancí sušených datlí, jablečného štrůdlu nebo citronového koláče. V ústech osvěžující a vitální. Dlouhý citrusový závěr. Jednoduše vysoce kvalitní šumivé víno, s nádherným vývojem ve sklenici.
Ideální teplota ke konzumaci: 8-10 °C
Optimální doba zrání: do 2027
Loimer Extra Brut Reserve
Vinifikace
Vinařství Loimer používá metodu druhotného kvašení v lahvi posledních 18 let, v současné době s aktivní podporou Andrease Wickhoffa MW. Selektivní ruční sklizeň do menších přepravek v první polovině září, aby byla v hroznech zachována dostatečná svěžest. Lisování celých hroznů a výlisnost jen zhruba 60 %, aby se mošt nekontaminoval nezralými tříslovinami z peciček a slupek. Mošt se nefiltruje, jen se nechá 36-48 hodin sedimentovat. Výroba tichého vína probíhá pomocí spontánní fermentace v nerezovém tanku s následnou malolaktickou fermentací. Nechává se zrát 4 měsíce na hrubých kalech a poté ještě dalších 5 měs. na jemných. Po druhotném kvašení tradiční metodou leží na kvasničných kalech v lahvi minimálně 22 měsíců. Po odstřelení potřebuje víno ještě alespoň 6 měsíců zrát v lahvi. Šumivé víno je v kategorii brut nature - 2 g/l
Obecné informace
Kamptal je jedna z trojice nejvýznamnějších vinařských oblastí při Dunaji. Láme se zde nejen podnebí, jelikož leží na rozmezí teplého proudu vzduchu z Panonie a chladných větrů z Waldviertelu, ale je také na rozcestí geologického podloží. Část kopců na severu Kamptalu je nejjižnějším výběžkem tzv. českého masivu, tvořeného takzvaným Gföhler Gneiss (rulou) a slídovou břidlicí, který volně přechází ve sprašové a štěrkovo-jílovité půdy směrem k Dunaji. Severovýchodně od Langenlois v okolí kopce Heiligenstein se nachází podloží pískovcové s vápencovými žílami. Centrem Kamptalu je město Langenlois, které se prakticky považuje za vinařské centrum celého Rakouska. Za návštěvu stojí nejen Loisium – muzeum vína, ale i množství naučných stezek okolními vinicemi.
Parametry vína
Výrobce | Weingut Fred Loimer |
Země původu | Rakousko |
Vinařský region | Kamptal |
Poloha | různé polohy v okolí Langenlois |
Půda | jíl, štěrk, spraš, rula |
Obsah cukru | suché |
Druh vína | šumivé |
Odrůda | Pinot Noir, Zweigeltrebe, St. Laurent, Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris |
Řada | Sekt |
Ročník | NV |
Styl | lehké, komplexní, ovocné, svěží |
Uzávěr | přírodní korek |
Velikost lahve | 750 ml |
Archivace | do 2027 |