El Coto Rosado Rioja D.O. 2023
SklademVíno jemne růžové barvy. Má delikátní vůni vyzralého, červeného ovoce, květin a stopy koření. Chuť je osvěžujicí, jemně strukturovaná a dokonale vyvážená s tóny bobulovitého ovoce. V závěru je svěží a příjemně ovocné.
Optimální doba zrání: do roku 2026
Ideální teplota ke konzumaci: 7-8°C.
Šroubový uzávěr
El Coto Rosado Rioja D.O. 2023
Vinifikace
Pro výrobu vína jsou používány hlavně hrozny odrůdy Garnacha z Finca Los Almendros v Rioja Oriental a hrozny odrůdy Tempranillo pocházející z vinic v Rioja Alavesa. Pro vinifikaci jsou hrozny po příchodu do vinařství pokryty závojem oxidu uhličitého, který je chrání před jakoukoli oxidací. Od tohoto okamžiku je celý výrobní proces udržován při velmi nízké teplotě, aby byla zajištěna maximální kvalita a jemnost aromat. Toto růžové víno se částečně vyrábí metodou saignée (odtokem moštu z hroznů) a částečně macerací slupek a následným lisováním. V obou případech je získaný mošt před fermentací vyčištěn. Alkoholická fermentace probíhá při velmi nízké teplotě. Tímto způsobem se získá růžové víno s primární aromatikou po čerstvém červeném ovoci a s jemným nádechem karamelu. Následuje zrání v nerezových tancích po dobu 2-3 měsíců a hotové víno se lahvuje.
Obecné informace
Rioja Baja, nyní oficiálně známá jako Rioja Oriental, je jednou ze tří nejvýchodnějších podoblastí jihovýchodně od hlavního města regionu Rioja, Logroña v severním Španělsku. Vinice se nacházejí převážně jižně od řeky Ebro. Na rozdíl od oblastí Rioja Alta a Rioja Alavesa se Rioja Baja nachází v nižších nadmořských výškách a má teplejší a sušší klima. Zatímco v západních částech Rioji dominuje klimatu chladný Atlantik, v Rioji Oriental najdeme podstatně teplejší, téměř středomořské podnebí. To je způsobeno její blízkostí k oblasti Středozemního moře, což vede k vyšším teplotám a nižším srážkám. Zároveň jsou půdy méně chudé. Réva zde zapouští kořeny v naplaveninách s vysokým podílem jílu, písku a železitého jílu. V důsledku mají vína zde vyrobená vyšší obsah alkoholu a nižší aroma a kyseliny.
Parametry vína
Výrobce | El Coto |
Země původu | Španělsko |
Vinařský region | Rioja |
Poloha | polohy v údolí Ebro |
Půda | jílovité s vysokým obsahem vápníku |
Druh vína | růžové |
Obsah cukru | suché |
Odrůda | Garnacha |
Řada | Rioja DO |
Ročník | 2023 |
Styl | suché, ovocné, lehké |
Uzávěr | šroubový uzávěr |
Velikost lahve | 750 ml |
Archivace | do 2026 |