El Coto Blanco Semi-Sweet Rioja D.O. 2023
SklademSvětle slámově žlutá barva se zlatavými odlesky. Středně plné, ovocné aroma. Ve vůni intenzivní aroma ananasu a citrusových plodů, doplněné květinovými podtóny. Chuť je středně plná a ovocná. Na patře je toto víno lehké a svěží s příjemnou sladkostí a jemnou kyselinou která tvoří dokonalou protiváhu. Víno je delikátní s velmi příjemnou pitelností a se skvělou, vyváženou ovocnosti která se prolíná od začátku až do závěru
Ideální teplota ke konzumaci: 6-7 °C
Optimální doba zrání: do roku 2028
El Coto Blanco Semi-Sweet Rioja D.O. 2023
Vinifikace
Po sběru jsou hrozny okamžitě chlazeny v inertní atmosféře. Od tohoto okamžiku je celý výrobní proces udržován při velmi nízké teplotě, aby byla zajištěna maximální kvalita a jemnost aromat. Po příchodu do vinařství jsou hrozny chráněny před jakoukoli oxidací závojem oxidu uhličitého. Tento stejný plyn se používá k okamžitému chlazení hroznů před lisováním. Lisování, které se provádí v pneumatických lisech, je následováno procesem sedimentace a čiření. Pomocí přírodních inertních látek jsou nečistoty ve víně strhávány ke dnu nádoby a potom odstraněny spolu s kaly při stáčení vína a to při velmi nízké teplotě. Jakmile jsou mošty vyčištěny, probíhá alkoholická fermentace, taktéž při velmi nízké teplotě. Avšak se alkoholická fermentace včas pozastaví aby víno neprokvasilo až do sucha. To podporuje tvorbu aromat bílého ovoce, kterým se El Coto Blanco vykazuje. Následuje zrání v nerezových tancích po dobu 2-3 měsíců a hotové víno se lahvuje.
Obecné informace
Rioja Baja, nyní oficiálně známá jako Rioja Oriental, je jednou ze tří nejvýchodnějších podoblastí jihovýchodně od hlavního města regionu Rioja, Logroña v severním Španělsku. Vinice se nacházejí převážně jižně od řeky Ebro. Na rozdíl od oblastí Rioja Alta a Rioja Alavesa se Rioja Baja nachází v nižších nadmořských výškách a má teplejší a sušší klima. Zatímco v západních částech Rioji dominuje klimatu chladný Atlantik, v Rioji Oriental najdeme podstatně teplejší, téměř středomořské podnebí. To je způsobeno její blízkostí k oblasti Středozemního moře, což vede k vyšším teplotám a nižším srážkám. Zároveň jsou půdy méně chudé. Réva zde zapouští kořeny v naplaveninách s vysokým podílem jílu, písku a železitého jílu. V důsledku mají vína zde vyrobená vyšší obsah alkoholu a nižší aroma a kyseliny.
Parametry vína
Výrobce | El Coto |
Země původu | Španělsko |
Vinařský region | Rioja |
Poloha | polohy v obci Bergasa |
Půda | kyselá a kamenitá s dobrým odvodněním |
Druh vína | bílé |
Obsah cukru | sladké |
Odrůda | Chardonnay a Viura |
Řada | Rioja DO |
Ročník | 2023 |
Styl | sladké, ovocné, vyvážené |
Uzávěr | přírodní korek |
Velikost lahve | 750 ml |
Archivace | do 2028 |
Dárkové balení | ne |