El Coto Blanco Rioja D.O. 2023
SklademSvětle slámově žlutá barva se zlatavými až zelenkavými odlesky. Ve vůni krásné intenzivní aroma zelených jablek, hrušek, květin a žlutého ovoce. Chuť je středně plná a ovocná. Příjemně svěží kyselinka spolu s ovocným charakterem umocňuje vitalitu vína a svádí k dalšímu napití. Toto svěží a delikátní víno je vynikající "solo" nebo k plodům moře nebo salátu s kozím sýrem.
Ideální teplota ke konzumaci: 7-8 °C
Optimální doba zrání: do roku 2027
El Coto Blanco Rioja D.O. 2023
Vinifikace
Po sběru jsou hrozny okamžitě chlazeny v inertní atmosféře. Od tohoto okamžiku je celý výrobní proces udržován při velmi nízké teplotě, aby byla zajištěna maximální kvalita a jemnost aromat. Po příchodu do vinařství jsou hrozny chráněny před jakoukoli oxidací závojem oxidu uhličitého. Tento stejný plyn se používá k okamžitému chlazení hroznů před lisováním. Lisování, které se provádí v pneumatických lisech, je následováno procesem sedimentace a čiření. Pomocí přírodních inertních látek jsou nečistoty ve víně strhávány ke dnu nádoby a potom odstraněny spolu s kaly při stáčení vína a to při velmi nízké teplotě. Jakmile jsou mošty vyčištěny, probíhá alkoholická fermentace, taktéž při velmi nízké teplotě. To podporuje tvorbu aromat bílého ovoce, kterým se El Coto Blanco vykazuje. Následuje zrání v nerezových tancích po dobu 2-3 měsíců a hotové víno se lahvuje.
Obecné informace
Rioja Baja, nyní oficiálně známá jako Rioja Oriental, je jednou ze tří nejvýchodnějších podoblastí jihovýchodně od hlavního města regionu Rioja, Logroña v severním Španělsku. Vinice se nacházejí převážně jižně od řeky Ebro. Na rozdíl od oblastí Rioja Alta a Rioja Alavesa se Rioja Baja nachází v nižších nadmořských výškách a má teplejší a sušší klima. Zatímco v západních částech Rioji dominuje klimatu chladný Atlantik, v Rioji Oriental najdeme podstatně teplejší, téměř středomořské podnebí. To je způsobeno její blízkostí k oblasti Středozemního moře, což vede k vyšším teplotám a nižším srážkám. Zároveň jsou půdy méně chudé. Réva zde zapouští kořeny v naplaveninách s vysokým podílem jílu, písku a železitého jílu. V důsledku mají vína zde vyrobená vyšší obsah alkoholu a nižší aroma a kyseliny.
Parametry vína
Výrobce | El Coto |
Vinařský region | Rioja |
Poloha | polohy v obci Bergasa |
Půda | kyselá a kamenitá s dobrým odvodněním |
Odrůda | Sauvignon Blanc, Viura, Verdejo |
Řada | Rioja DO |
Ročník | 2023 |
Styl | suché, svěží, ovocné, lehké |
Uzávěr | šroubový uzávěr |
Velikost lahve | 750 ml |
Archivace | do 2026 |