Taylor's Port Fine Ruby
SklademElegantní ovocná vůně plná intenzivního a koncentrovaného aroma černého rybízu a třešní. Plné pevné tělo, chuť je nabitá svůdným černým ovocem.
Optimální doba zrání: není určeno k dalšímu zrání
Ideální teplota ke konzumaci: 18 °C
Taylor's Port Fine Ruby
Vinifikace
Taylor´s Fine Ruby je směsí autochtonních odrůd Touriga National, Touriga Francesa, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinto Cão a Tinta Amarela. Hrozny rostou v oblasti Baixo Corgo a Cima Corgo. Zdejší půdní profil tvoří břidlice. Réva vyrůstá na vinicích typu patamares, terasovitých kamenitých vinicích typických pro tuto oblast. Sklizeň je prováděna vždy ručně. Pro přepravu vína se používají menší koše s kapacitou 125 kg, aby nedošlo k poškození hroznů ve spodní části. Urychluje to také vykládku, čímž se zkracuje doba, po kterou musí být utržené hrozny na slunci. Fermentace probíhá 3 dni mechanickou cestou - v pístovém fermentátoru, tzv. Port Toes. Zraje 2–3 roky ve velkých dřevěných kádích o objemu 10 000 – 25 000 l, kde se víno zjemní a vyvine, aniž by ztratilo svou svěžest, intenzivní ovocný charakter a sytou rubínovou barvu.
Obecné informace
Údolí Douro je jeden z nejstarších a nejkrásnějších evropských vinařských regionů. Víno se zde vyrábí více než dva tisíce let. V roce 1756 se stalo prvním právně uznaným vinařským regionem. Většina vinic se nachází na strmých kopcích podél řeky Douro a jejích přítoků. Kolem dvou třetin vinic je obhospodařováno na svazích se sklonem více než 30%. Půdu tvoří břidlice, která je bohatá na živiny a dokáže dobře zadržovat vodu. Údolí je rozděleno do tří širokých oblastí – Baixo Corgo, Cima Corgo a Douro Superior. Baixo Corgo leží na západním konci, nejblíže k pohoří Marão, kde jsou nejvyšší srážky a také výnosy z vinic. Oblast produkuje především lehčí styly portských vín určených k relativně brzké spotřebě. Směrem na východ, se sušším podnebím a nižšími výnosy, se nachází Cima Corgo, kde je řada těch nejlepších vinic v Douro, jako například Taylor´s Terra Feita a Junco. Tady vznikají více koncentrovaná vína s větším potenciálem ke zrání. Nejvýchodnější oblast zvaná Douro Superior je nejsušší a pochází odtud ta nejlepší ročníková portská, včetně těch z Taylor´s Quinta de Vargellas.
Parametry vína
Výrobce | Taylor's Port |
Země původu | Portugalsko |
Vinařský region | Douro |
Poloha | Baixo Corgo, Cima Corgo |
Půda | kamenitá, tvořená zvětralou břidlicí |
Obsah cukru | sladké |
Druh vína | fortifikované |
Druh vína | červené |
Odrůda | Touriga National, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinto Cão a Tinta Amarela |
Řada | Fine Ruby |
Ročník | NV |
Styl | ovocné, intensivní |
Uzávěr | zátka z přírodního korku |
Velikost lahve | 750 ml |
Archivace | není určeno k další archivaci |
Dárkové balení | - |