El Coto Crianza Rioja D.O. 2020
SklademBarva je sytě třešňově červená s jemnými fialovými odlesky. V nose se objevují vůně červeného lesního ovoce doplněné jemnými tóny vanilky a čokolády. Na patře je tato Crianza jemná a dobře strukturovaná. Zralé taniny dokonale doplňují ovocně jemný závěr.
Ideální teplota ke konzumaci: 14-16 °C
Optimální doba zrání: do roku 2027
El Coto Crianza Rioja D.O. 2020
Vinifikace
Hrozny pro Crianzu pocházejí z odrůdy Tempranillo. Pro vinifikaci jsou hrozny po přesunu do vinařství pokryty závojem oxidu uhličitého, který je chrání před jakoukoli oxidací. Od tohoto okamžiku je celý výrobní proces udržován při velmi nízké teplotě, aby byla zajištěna maximální kvalita. Následně se hrozny drtí a po dobu 15 až 20 dnů se macerují, což znamená, že jsou ponechány v kontaktu se slupkami, aby došlo k dalšímu získání barvy, chutí a taninů. Tento krok ovlivňuje konečný charakter vína a jeho strukturu. Po alkoholové fermentaci víno podstupuje proces zrání. Víno Crianza zraje minimálně 12 měsíců v amerických dubových sudech, tento krok je klíčový pro získání komplexity a získání jemných vanilkových, kořeněných a kouřových tónů, které jsou charakteristické pro vína zrající v dubu. Po zrání v sudech je víno lahvováno a dále zraje alespoň dalších 6 měsíců v lahvích, než je uvedeno na trh. Tato fáze pomáhá víno stabilizovat a integrovat chutě, což mu dodává větší jemnost a hloubku.
Obecné informace
Vinařská oblast Rioja se nachází na severu Španělska a jedním z jejích tří hlavních subregionů je Rioja Alavesa. Tento subregion se vyznačuje specifickým klimatem, půdními podmínkami a geografickou polohou, které ho odlišují od ostatních částí Rioji, kterými jsou Rioja Alta a Rioja Oriental (dříve Rioja Baja). Rioja Alavesa leží na území Baskicka a je jedinou částí Rioji, která není součástí autonomního společenství La Rioja. Nachází se na severním břehu řeky Ebro, na náhorní plošině, která přechází do Kantaberského pohoří. Leží zároveň na rozhraní mezi chladnějším atlantickým a teplejším středomořským klimatem, což vede k mírnějším teplotám a nižším srážkám než v jiných částech Rioji. Půdy jsou převážně jílovité s vysokým obsahem vápníku, což přispívá k výrobě vín s výrazným charakterem a strukturou.
Parametry vína
Výrobce | El Coto |
Země původu | Španělsko |
Vinařský region | Rioja |
Poloha | na severním břehu řeky Ebro na náhorní plošině |
Půda | jílovité s vysokým obsahem vápníku |
Druh vína | červené |
Obsah cukru | suché |
Odrůda | Tempranillo |
Řada | Crianza |
Ročník | 2020 |
Styl | ovocné, plné, jemné, dlouhé |
Uzávěr | přírodní korek |
Velikost lahve | 750 ml |
Archivace | do 2027 |
Dárkové balení | ne |